15 listopada Moni, Ricardo i Katya, studenci Stosunków Międzynarodowych i Nauk Politycznych, przebywający na stypendium na Uniwersytecie Warszawskim, opowiedzieli nam na lekcji języka hiszpańskiego kilka ciekawostek na temat swojej ojczyzny – Meksyku
Czy wiedzieliście, że:
-kuchnia meksykańska bazuje głównie na kukurydzy i fasoli, składnikach, które znajdziecie w znanych i lubianych meksykańskich potrawach takich jak quesadillas i tacos, a przyprawy bez których nie można przygotować przyzwoitego meksykańskiego dania to paryka chili i kolendra;
– kaktus może być przepyszną przekąską;
– czekolada to wynalazek z terenów Meksyku, roztarte ziarna kakaowca były wykorzystywane przez Majów do produkcji napoju o nazwie xocolatl już w III w p.n.e;
– w Meksyku powszechnie używanym językiem jest język hiszpański, ale ze względu na różnorodność regionalną i kulturową w tym kraju występują 63 języki autochtoniczne traktowane jako narodowe;
– Dia de Muertos (Dzień Zmarłych) jest obchodzony w Meksyku 1 i 2 listopada i jest radosnym świętem, w czasie którego Meksykanie odwiedzając groby zmarłych przynoszą ich ulubione potrawy, kwiaty oraz śpiewają przy akompaniamencie instrumentów.
opracowała Marta Piróg – Riley