Meksyk

15 listopada Moni, Ricardo i Katya, studenci Stosunków Międzynarodowych i Nauk Politycznych, przebywający na stypendium na Uniwersytecie Warszawskim, opowiedzieli nam na lekcji języka hiszpańskiego kilka ciekawostek na temat swojej ojczyzny – Meksyku

Czy wiedzieliście, że:

-kuchnia meksykańska bazuje głównie na kukurydzy i fasoli, składnikach, które znajdziecie w znanych  i lubianych meksykańskich potrawach takich jak quesadillas i tacos, a przyprawy  bez których nie można przygotować przyzwoitego meksykańskiego dania to paryka chili i kolendra;

– kaktus może być przepyszną przekąską;

– czekolada to wynalazek z terenów Meksyku, roztarte ziarna kakaowca były wykorzystywane przez Majów do produkcji napoju o nazwie xocolatl już w III w p.n.e;

– w Meksyku powszechnie używanym językiem jest język hiszpański, ale ze względu na różnorodność regionalną i kulturową w tym kraju występują 63 języki autochtoniczne traktowane jako narodowe;

Dia de Muertos (Dzień Zmarłych) jest obchodzony w Meksyku 1 i 2 listopada i jest radosnym świętem, w czasie którego Meksykanie odwiedzając groby zmarłych przynoszą ich ulubione potrawy, kwiaty oraz  śpiewają  przy akompaniamencie instrumentów.

opracowała Marta Piróg – Riley

Skip to content